, Bilirkişi Raporu Alma, Bilirkişi Raporu İtirazı Nasıl Yapılır?
Adli makamlar tarafından yürütülen tahkikat kapsamında o konunun uzmanı tarafınca mütalaa istenir. Bu düşünce alışı sadece öneri niteliğindedir. Konu hakkında eğitmelerini tamamlamış uzmanlara bilirkişi adı verilmektedir. Bu kişiler ilgili kurumların sıralamasında bulunur ve dosyaya atamaları otomatikman sistem tarafından yapılır
Dosyaya Bilirkişi Ataması
Bilirkişinin davadaki konumu ile alakalı farklı değerlendirmeler yapılmaktadır. Bilirkişi davada hâkimin yetkisini destekleyerek veya bununla bizzat donatılarak başat yardımcısı gibi hareket edebileceği gibi, bir taraf delili olarak da nitelendirilebilir. Bilirkişinin davadaki konumunu yargılamada yerine getirdiği işlev belirler. Esasen egemen, hususi ve teknik bilgi bağlamında, üç farklı gerekçeyle bilirkişiye başvuru eder.
Bu çerçevede, bilirkişiden yalnızca haiz olduğu hususi bilgiyi mahkemeye sunması istenebileceği benzer biçimde, hususi yada teknik bilgisini kullanarak varmış olduğu kararı mahkemeye iletmesi ya da özel yada teknik bilgisini kullanarak bir vakıa tespiti yapması istenebilir.
Birinci ihtimalin laf konusu olması hâlinde, zaten başat bilirkişiden, ihtisas gerektiren uyuşmazlık mevzusu açısından bir deneyim kuralına dair bilgisini mahkemeye sunmasını istemektedir. Örneğin, yabancı dildeki bir kelimeye tacirler içinde verilmesi gereken anlam veya bir borsa uygulamasının ya da mahalli emsal ücret miktarının mahkemeye bildirilmesi bu niteliktedir.
BİLİRKİŞİ İNCELEMESİNİ GEREKTİREN HALLER
Yürürlükteki kanunumuzun yani HUMK’un 275.Maddesinde; mahkeme, çözümü özel ya da teknik bir bilgiyi gerektiren hallerde bilirkişinin oy ve görüşünün alınmasına karar verir. Hakimlik mesleğinin gerektirdiği genel ve hukuki malumat ile çözümlenmesi olası olan mevzularda bilirkişi dinlenemez, hükmü yer almaktadır. Bu madde ile bir nevi bilirkişiliğin tanımı yapılmaktadır.
Yürürlüğe girecek olan HMK’ta ise madde 266 da “bilirkişiye başvurulmasını gerektiren haller” şeklinde düzen yapılmış ve HUMK’tan değişik olarak “çözümü hukuk haricinde” ibaresi getirilmiştir. Yine aynı halde maddeye “taraflardan birinin talebi üstüne yada kendiliğinden” ibaresi de getirilmiştir.
BİLİRKİŞİNİN REDDİ
Bilirkişiliğin tarafsızlığını ve dürüstlüğünü sağlamak üzere kabul edilen kurumlardan birisi de “bilirkişinin reddi” konusudur.
HUMK 277 de; bilirkişiler, hakimler şeklinde reddolunacağı belirtilmiştir. Ret sebepleri de aynıdır. Ret süresinin seçildiği tarihten itibaren üç gün arasında istemde bulunacağı fıkra 2 de belirtilmiştir, bu süreden sonra ortaya çıkan ve öğrenilen ret sebepleri için bilirkişi raporuna itiraz edilerek yeni bir bilirkişi seçilmesi istenebilmektedir. Aynı şekilde 277/1 de ret talebi hakim tarafınca hadise benzer biçimde incelenerek karar vereceği hükmü yer almıştır. Bilirkişiyi ret talebi, karşı tarafça kabul edilmezse, hakim tarafınca (madde 222–225)şeklinde incelenir ve karara bağlanılır. Ret nedeninden ötürü yemin teklif olunmaz.
BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ VE RAPORU
HUMK 281/1 ve 2’de, bilirkişinin belirttiği oy ve görüşü hemen tutanağa geçirilir. Birden fazla bilirkişi varsa aralarında görüşülür ve müzakere sonucu bildirilen oy ve düşünceler rapora yazılır, hükmü yer almıştır.
HUMK 281/3’de işin niteliğine nazaran bilirkişilerin oy ve görüşlerini yazılı olarak bildirmeleri gerekiyorsa, hakim, raporun kaç nüsha olacağını ve verileceği süreyi belli eder. Bu vakit işin niteliğine nazaran üç ayı geçemez ve bununla birlikte fıkrada bilirkişi raporunda nelerin yer alması ve iyi mi düzenleneceği yer almıştır.
Bilirkişi Raporuna İtiraz Dilekçesi Örneği
SİGORTA TAHKİM KOMİSYONU BİLİRKİŞİ RAPORUNA İTİRAZ DİLEKÇESİ
SİGORTA TAHKİM KOMİSYONU’NA
DOSYA NO :
DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI :
VEKİLİ :
KONU : ………………tarihli bilirkişi raporuna ilişik beyan ve itirazlarımızın sunulmasından ibarettir.
AÇIKLAMALAR
Yukarıda detayları yazılı Sayın Mahkemeniz dosyası, ………………tarihindeki celsede alınan …………… numaralı ara karar ile bilirkişiye tevdi edilmiştir. Bilirkişi tarafınca hazırlanan rapor tarafımıza …….Tarihinde e-tebligat yolu ile tebliğ edilmiş olup işbu tutanağa ilişkin beyan ve itirazlarımız dilekçemiz ile Sayın Mahkemeye sunulacaktır.
1- SAYIN BİLİRKİŞİ FAZLA MESAİ ÜCRETİ HUSUSUNU DEĞERLENDİRİRKEN DAVA KAPSAMINDA DİNLENEN TANIK BEYANLARINI DİKKATE ALMAMIŞTIR.
……..
……………. ÜCRETİ BİLİRKİŞİ TARAFINDAN HATALI HESAPLANMIŞTIR.
Bu sebeple fazla mesai ücreti ve ……………tutarı hususunda tekrar hesaplama yapılmak ve ek rapor alınmak üzere dosyanın bilirkişiye tevdiini vekaleten ve saygıyla arz ve talep ederiz.
EK :
NETİCE-İ TALEP : Yukarıda arz ve izah edilenlerle ve Sayın Mahkemenizce re’sen dikkate alınacak nedenlerle bilirkişi tutanağı muhteviyatında müvekkil aleyhine yapılan değerlendirme ve tespitleri kabul etmediğimizi, bundan dolayı dosyanın itirazlarımız doğrultusunda EK RAPOR alınmak suretiyle yeniden bilirkişiye tevdiini taleplerimiz kabul görmezse tarafımıza ıslah için süre verilmesini ve davanın kabulünü, yargılama giderleri ve vekalet tutarının karşı tarafa yüklenmesini saygıyla vekaleten arz ve istek ederiz. TARİH
Davacı Vekili
Av. …….